«Την Κυριακή της Τυροφάγου μαγειρεύουν μπακαλιάρο, τυρόπιττα και πολλά γλυκά. Ανταλλάσσονται δε επισκέψεις μεταξύ συγγενών και φίλων, οπότε λέγουν: «Θεώρα με και Θεός σχωρέσ’ με. Καλή Σαρακοστή και το Πάσχα με υγεία!»
Πριν το βραδινό γεύμα γίνεται ο «χάψαρος»: Όλα τα μέλη της οικογενείας κάθονται στο τραπέζι. Η μητέρα έχει βράσει σφιχτά αυγά, τόσα όσα και τα μέλη. Κατόπιν δένει ένα αυγό ξεφλουδισμένο με μία μακριά κλωστή. Ένας-ένας ανοίγουν το στόμα τους, η μητέρα κουνά το αυγό εμπρός από το στόμα τους με τη σειρά, τρεις φορές. Με την Τρίτη κίνηση, το αργότερον, πρέπει έκαστος να αρπάξει το αυγό με τα δόντια του.
Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου λαμβάνει χώραν το έθιμο του «Καλολόγου»: Κατασκευάζουν στοίβα από πουρνάρια πολύ υψηλή και βάζουν φωτιά. Τότε αρχίζουν να πέφτουν τουφεκιές, μαζεύεται όλο το χωριό, σχεδόν όλοι μασκαρεμένοι, και χορεύουν συνοδεία μουσικών οργάνων γύρω από τη φωτιά. Μετά το κάψιμο του καλολόγου, πηγαίνουν όλοι στα σπίτια, όπου καθ’ όλην η διάρκεια της νύχτας τρώγουν, γλεντούν και διασκεδάζουν.
Την Καθαρά Δευτέρα οι νοικοκυρές πλένουν όλα τα χαλκώματα του σπιτιού. Φτιάχνουν κουλούρες με σόδα, χαλβά και βράζουν φασόλια χωρίς λάδι. Το γλέντι και η διασκέδασις που έχει αρχίσει από την Κυριακή συνεχίζεται καθ’ όλην την διάρκειαν της Καθαράς Δευτέρας».
Από την πανεπιστημιακή εργασία της Θεοδίτσας Σιουρά: "Λαογραφικός πολιτισμός και λαογραφικά έθιμα του χωρίου Άνω Πεδινών Ζαγορίου Ιωαννίνων" (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1968)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου