Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Τα Πάνω και Κάτω Σουδενά της Πελοποννήσου





Τα Πάνω και Κάτω Σουδενά της περιοχής των Καλαβρύτων βρίσκονται σε οροπέδιο του όρος Χελμός, σε υψόμετρο 1080 μέτρων. Το 1928 μετονομάστηκαν σε Άνω και Κάτω Λουσοί. Γύρω στα 1870, αρκετοί κάτοικοι των χωριών αυτών μετοίκησαν χαμηλότερα, σε πιο γόνιμες περιοχές, ιδρύοντας τους οικισμούς Άνω Σουδεναίικα και Κάτω Σουδεναίικα (Λουσικά).
Το ανάγλυφο των Σουδενών έχει εξαιρετικές ομοιότητες με το δικό μας οροπέδιο. Οι κάτοικοι διατηρούν τη μνήμη της καταγωγής τους από τα χωριά μας, παρότι δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές πηγές που να το καταδεικνύουν. Υπάρχει άλλωστε και στην περιοχή μας η ιστορία που συνδέεται με το «Παλιοχώρι» και την εγκατάλειψή του από τους κατοίκους του, επειδή σκότωσαν τους σπαχήδες (τιμαριούχους) του χωριού, οι οποίοι προσπάθησαν να βιάσουν μια νιόπαντρη, ανήμερα της Λαμπρής.
Εδώ και δύο χρόνια, οι σουδενιώτικοι Σύλλογοι, σε συνεργασία με τους ερευνητές ιστορικούς Κώστα και Ελένη Παπαγιαννοπούλου, πραγματοποιούν έρευνα για την ιστορία των οικισμών και για την καταγωγή των κατοίκων τους από τα Σουδενά του Ζαγορίου. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η μελέτη των οθωμανικών αρχείων κατέδειξε ότι μια πιθανή μετακίνηση θα έλαβε χώρα πριν το 1500, καθώς την εποχή αυτή τα Σουδενά των Καλαβρύτων αναφέρονται στα οθωμανικά αρχεία.
Η εργασία αυτή, που ίσως ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι πού χρήσιμη και για τη γνώση της ιστορίας του δικού μας χωριού.
Πάντως, μια επίσκεψη του Συλλόγου μας σ’ αυτά τα όμορφα χωριά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα…



1 σχόλιο:

  1. Για εναυσμα συζητησης και πιθανης ανταλλαγης ιστορικων στοιχειων, σας στελνω μια περιληψη της μικρης 'ερευνας' που εχω κανει.

    http://www.myheritage.gr/FP/custom.php?s=27818812&pageID=2

    Με εκτιμηση,

    Πανος Αντωνιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή