Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

"Οίνος, ο αγαθός δαίμονας"




Μία ακόμα ποιοτική και ολοκληρωμένη παράσταση προετοιμάζει ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων με την ετήσια παράστασή του, στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ αυτή τη φορά, στις 7 Ιουλίου. Η καλοκαιρινή διάθεση θα σμίξει με τον οίνο, «τον αγαθό δαίμονα», όπως τον αποκαλεί ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.
Το σταφύλι και το κρασί, αποτελούν κύρια προϊόντα της ελληνικής γης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η εξέλιξη του αμπελώνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου και την εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας. Τέχνες και γράμματα με σύντροφο και εμπνευστή το κρασί, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού και έδωσαν στην ανθρωπότητα θαυμαστά αριστουργήματα: από το θέατρο, που τη ρίζα του τη βρίσκουμε στις γιορτές προς τιμή του θεού, προστάτη και λάτρη του αμπελιού και των προϊόντων του, μέχρι την ποίηση, τη ζωγραφική, και την αγγειοτεχνία.
Το κρασί αποτελεί κατά βάση συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής του Έλληνα. Ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, συνδέεται αναπόσπαστα με το γεύμα ή το δείπνο, όπως το ψωμί και το λάδι και θεωρείται ιερό, αφού χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σε όλες τις θρησκευτικές τελετουργίες.
Η προσέγγιση αυτού του θέματος άφησε στο Σύνδεσμο Ζαγορισίων αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία ελπίζει μαζί με το κοινό να βρει απαντήσεις την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ: είναι το κρασί θεός, είναι δαίμονας; είναι φίλος είναι παγίδα; είναι ο παράδεισος ή το φίδι του; το μόνο βέβαιο είναι ότι είναι όλη η Ελλάδα κι όλη η μεσόγειος σε ένα ποτήρι, κι όσο υπερβολικό ακούγεται όλο αυτό, τόσο φιλόδοξο είναι να χωρέσει σε μια παράσταση αυτό το δώρο της ελληνικής γης και το θησαυρό αιώνων πρακτικής σοφίας, τεχνικής, επιστήμης.
Και το πιο μεγάλο μέγεθος - αμετάφραστο σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής - είναι το μεράκι. Λέξη μαγική που ακολουθεί βήμα - βήμα τον οίνο από την καλλιέργεια του αμπελιού και τη ζύμωση μέχρι την κατανάλωσή του υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων.
«Δεν είναι εύκολο σε μια βραδιά να σχηματιστεί όλη η εικόνα για αυτό το τόσο τεράστιο θέμα που ονομάζεται κρασί. Ανοίγουμε μόνο μικρά παράθυρα σε επί μέρους όψεις του κι από κει θα προλάβουμε να ρίξουμε μόνο κλεφτές ματιές. Πάντως τα μάτια και τα αυτιά είναι βέβαιο πως θα χορτάσουν από την ομορφιά των ήχων και αρμονία των βημάτων, που θα προσφέρει και φέτος η δημιουργική ομάδα του Συνδέσμου», τονίζεται σε σχετική πρόσκληση.
Βασικοί συντελεστές είναι:
Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι και κανονάκι),
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο, καβάλ, φλογέρα),
Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, ταμπουράς),
Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο, καβάλ),
Φώτης Παπαζήκος (τραγούδι, λαούτο),
Κώστας Καραπάνος (βιολί),
Τάσος Ντάφλος (κρουστά) και
Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα).
Κείμενα: Νίκη Ζούκη, Ελένη Δούβλη.
Δρώμενα, τραγούδι: Άννα Βαρτζώκα - Ντιναλέξη, Βικτώρια Ζούκη, Δημήτρης Ράπτης.
Τιμητική έκτακτη συμμετοχή Γρηγόρης Καψάλης. 
Είσοδος: 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου