Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Βράβευση του ντοκιμαντέρ "Στοργή στο λαό"

 
Με το βραβείο του καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ (Best Creative Documentary) τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό», σε σκηνοθεσία του Ηπειρώτη (με καταγωγή από τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου) Βασίλη Δούβλη, στο πρόσφατο διεθνές φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών του Λονδίνου (London Greek Film Festival 2014).
Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε άγνωστο αρχειακό υλικό, που ο σκηνοθέτης ανακάλυψε κυρίως στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και στο Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Πραγματεύεται τη λογοκρισία στον κινηματογράφο στα χρόνια της χούντας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύτηκαν, επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις σκηνοθετών, καθώς και απόρρητα έγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μικρά αποσπάσματα από 70 περίπου ελληνικές και ξένες ταινίες της εποχής, καθώς επίσης και μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που επί Δικτατορίας πραγματοποίησε την Αναπαράσταση, τον Θίασο, αλλά και τις Μέρες του ’36. Είναι αποκαλυπτικό για τη νοοτροπία της Χούντας και παρουσιάζει εκτενώς το
σκεπτικό των ίδιων των λογοκριτών. Το θέμα της λογοκρισίας την εποχή της Δικτατορίας αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ έκανε το ντεμπούτο του στο διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους τον Απρίλιο, καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του Cine Doc, συμμετείχε στο διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Αιγαίου στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο θα διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Η υποδοχή του υπήρξε εξαιρετικά θερμή τόσο από το κοινό, όσο και από τον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου