Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Γ΄ Φθινοπωρινό Σχολείο "Ο κόσμος της εργασίας"



Το Εργαστήριο Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου από 6 έως 14 Σεπτεμβρίου 2013 το Γ' Φθινοπωρινό Σχολείο, με θέμα την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εργασίας, και ιδιαίτερα τη διερεύνηση των αλλαγών που συντελούνται στο χαρακτήρα της στη σύγχρονη κοινωνία, αλλαγών που επαυξάνουν την κοινωνική ανισότητα. Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου είναι Εθνογράφοι, Ανθρωπολόγοι, Κοινωνιολόγοι, και Ιστορικοί, που προέρχονται από Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας και Πανεπιστήμιο Αιγαίου.)

Τα μαθήματα οργανώνονται στη βάση τριών επιστημονικών πεδίων:

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν και τα τρία πεδία. Τα ημερήσια μαθήματα κάθε θεματικής/πεδίου είναι δίωρα και πραγματοποιούνται από ομάδα διδασκόντων του οικείου γνωστικού αντικειμένου.
Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποιούν επιτόπια άσκηση (της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να είναι η ποσοτική, η ποιοτική, η βιβλιογραφική, η αρχειακή κλπ). Η επιτόπια άσκηση διενεργείται με την εποπτεία και την καθοδήγηση των διδασκόντων της κάθε θεματικής.

Το Φθινοπωρινό Σχολείο, επιθυμώντας να είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, στο Συνεδριακό Κέντρο του χωριού μας:
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 6:30ʹ το απόγευμα: Παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: «Τοπικοί/Περιφερειακοί πολιτισμοί, τοπική ανάπτυξη και εργασία».
Περιλαμβάνει δύο επιμέρους εισηγήσεις:
1. «Κρίση και επιστροφή στον αγροτικό χώρο: επαναξιολογήσεις του τοπικού και της γεωργικής εργασίας», με εισηγήτρια της Θεοδοσία Ανθοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου.
2. «Ανιχνεύοντας τη δυναμική των κοινωνικοπολιτισμικών και παραγωγικών σχέσεων στον αγροτικό χώρο την εποχή της κρίσης», με εισηγητή τον Μιχάλη Πέτρου, διδάκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ερευνητή στο Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 6:30ʹ το απόγευμα: Παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: «Άτυπες μορφές εργασίας και κοινωνική ανισότητα. Έμφαση στην υπηρετική εργασία» και παρουσιάσεις σχετικών με το θέμα βιβλίων, με εισηγητή το Ιορδάνη Ψημμένο, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 8 το απόγευμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου «Ο μανάβης» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Μια εβδομάδα στον ορεινό χώρο: Εμπειρίες, αποτελέσματα, προοπτικές».
Θα πραγματοποιηθεί επίσης η παρουσίαση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού φυλλαδίου του σχολείου που παρουσιάζει τις προηγούμενες εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, τις πρώτες διαπιστώσεις της επιτόπιας άσκησης/έρευνας και επιλεγμένες ανακοινώσεις της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Β' Φθινοπωρινού σχολείου.

Το Φθινοπωρινό Σχολείο, εκτιμώντας την φιλοξενία και την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, προσφέρει ως «αντίδωρο» τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα οι νέοι του χωριού, αρκεί να το δηλώσουν εκ τω προτέρων στην οργανωτική ομάδα.


(Οι φωτογραφίες είναι από την έκθεση της Beatrice Hamblett «Ο άρτος ο επιούσιος: φωτογραφίες από τη ζωή στην Ήπειρο»)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου