Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το βιβλίο του Γιώργου Δούβλη για τη Λαμπριάδειο Σχολή



Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Δούβλη για την ιστορία της Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής. Ο Γιώργος, επί 40 χρόνια μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Σχολής, παρουσιάζει στο βιβλίο όλη την ιστορία της Σχολής: Από τη διαθήκη του Ιωάννη Λαμπριάδη το 1888 στην Κέρκυρα, τις προσπάθειες που έκαναν χωριανοί μας και άλλοι, Ζαγορίσιοι και μη, για τη δημιουργία της Σχολής, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της το 1934, τη διακοπή τα πρώτα χρόνια του πολέμου, την επαναλειτουργία της μεταπολεμικά στο σπίτι του Αη-Γιώργη στα Γιάννινα, την μεταφορά της στο χωριό το 1957, τις προσπάθειες για χρηματοδότηση και ανέγερση νέου κτιρίου, το 1979, και την αποπεράτωσή του το 1987, τα κλείσιμό της το 2007 και τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα για ουσιαστική αξιοποίηση του κτιρίου μέσω της παραχώρησης προς χρήση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι ένα εκτεταμένο παράρτημα, που περιέχει όλα τα σημαντικά για την ιστορία της Σχολής έγγραφα, από το 1888 μέχρι σήμερα. Αναφέρονται επίσης όλοι οι συντελεστές της Σχολής: Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, δασκάλες και δάσκαλοι, και φυσικά όλες οι μαθήτριές της από το 1934 μέχρι το 2007.
Το βιβλίο του Γιώργου είναι πράγματι μια πολύ σημαντική πηγή για έναν φορέα που πρόσφερε  πολλά στο χωριό μας και αξίζει το ενδιαφέρον μας, καθώς η παρουσία του Πανεπιστημίου στο χωριό μας, αν και ξεκινάει σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο χωριό, όταν επιτέλους «μπει το νερό στ’ αυλάκι»…
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου