Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

"Καλλιεργώντας" τον Ήλιο


Ζωή: το θαύμα του σύμπαντος! Εμφανίστηκε πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Εμείς οι άνθρωποι υπάρχουμε μονάχα εδώ 200 χιλιάδες χρόνια κι έχουμε καταφέρει να διασαλεύσουμε την τόσο ουσιαστική ισορροπία της ζωής.

Διαβάστε προσεκτικά αυτή την συναρπαστική ιστορία. Σας ενδιαφέρει και αποφασίστε προσεκτικά αυτό που θα πράξετε.


Σήμερα η ζωή, η δική μας ζωή, είναι ένας κρίκος μια αλυσίδα αμέτρητων έμβιων όντων, που διέρχεται το ένα το άλλο πάνω στη Γη, για περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η Γη πάγωσε, οι ατμοί συμπυκνώθηκαν και έπεσαν καταρρακτώδες νεροποντές, σε σωστή απόσταση απο τον Ήλιο, ούτε πολυ μακριά ούτε πολυ κοντά. Η απόλυτη ισορροπία της Γης διατήρησε το νερό σε υγρή μορφή. Ο κύκλος του νερού της Γης ανανεώνεται συνεχώς: καταρράκτες, ατμοί, σύννεφα, βροχή, ρυάκια, ποτάμια, θάλασσες, ωκεανοί, παγετώνες.

Ο κύκλος δεν διακόπτεται ποτέ. Υπάρχει πάντοτε η ίδια ποσότητα νερού στη Γη. Όλα τα διαδοχικά είδη στη Γη έχουν πιεί το ίδιο νερό, αυτή την εκπληκτική ουσία που είναι το νερό.

Η Γη μας βασίζεται στην ισορροπία, στην οποία κάθε ον παίζει τον ρόλο του και υπάρχει μόνο μέσω της ύπαρξης ενός άλλου όντος. Μια λεπτή, εύθραυστη αρμονία, η οποία εύκολα διαταράσσεται.

Στην αλυσίδα των ειδών τα δέντρα είναι αριστουργήματα, τέλεια ζωντανά γλυπτά! Τα δέντρα αψηφούν τη βαρύτητα. Είναι τα μόνα στοιχεία της Φύσης που κινούνται συνεχώς προς τον ουρανό. Κληρονόμησαν απο τα μικροσκοπικά κυανοβακτήρια τη δύναμη να συγκρατούν την ενέργεια του φωτός, την αποθηκεύουν και τρέφονται απ' αυτή. Την μετατρέπουν σε ξύλο και φύλλα, τα οποία αποσυντίθενται σε ένα μείγμα νερού, μετάλλων, φυτικής και έμβιας ύλης.



Έτσι σταδιακά σχηματίζεται το έδαφος. Το έδαφος αφθονεί απο μικροοργανισμούς, που τρέφονται, παράγουν οξυγόνο και αλλάζουν. Σχηματίζουν το "χούμος", το οργανικό στρώμα με το οποίο συνδέεται ολόκληρη η ζωή στη Γη.

Τι γνωρίζουμε για την ζωή στη Γη; Πόσα είδη γνωρίζουμε; Το 1/10, το 1/100; Τι γνωρίζουμε για τους μεταξύ τους δεσμούς;

Η Γη είναι ένα θαύμα. Η ζωή παραμένει μυστήριο. Διαμορφώνονται οικογένειες ζώων με έθιμα και τελετουργίες, που παραδίδονται απο γενιά σε γενιά. Στη μεγάλη περιπέτεια της ζωής στη Γη κάθε είδος έχει ένα ρόλο να παίξει. Κάθε είδος έχει τη θέση του. Κανένα δεν είναι περιττό ή επιβλαβές. Τα πάντα βρίσκονται σε ισορροπία.

Και σε αυτό το σημείο, εσύ Χόμο Σάπιενς, Σοφέ Άνθρωπε, μπαίνεις στην ιστορία. Επωφελείσαι απο την κληρονομιά των τεσσάρων δισεκατομμυρίων χρόνων που σε κληροδότησε η Γη. Εισαι μόνο 200.000 ετών, όμως άλλαξες το πρόσωπο του κόσμου. Παρά την τρωτότητά σου, κατέκτησες κάθε ενδιαίτημα και απέραντες εκτάσεις, όσο κανένα είδος πριν απο σένα.

Η θύμηση χιλιάδων χρόνων αναζήτησης τροφής ξεθώριασε. Το σιτάρι αποτέλεσε τη μαγιά της ζωής. Παραγάγαμε ποικιλίες και μάθαμε να το προσαρμόζουμε στα εδάφη και το κλίμα μας. Είμαστε σαν όλα τα είδη στη Γη: η καθημερινή μας ανησυχία είναι η τροφή. Η γεωργία παραμένει η πιο εκτεταμένη αποσχόληση στη Γη: το μισό ανθρώπινο είδος οργώνει το έδαφος, περισσότερα από τα 3/4 με τα χέρια. 

 

Αλλά, αφότου βασίστηκε αρκετά στη δύναμη των χεριών, ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να δαμάσει την ενέργεια απο τα σωθικά της Γης. Καθαρή ενέργεια, την ενέργεια του Ήλιου, που για εκατομμύρια χρόνια δέσμευαν εκατομμύρια φυτά πριν απο 100 εκατομμύρια χρόνια.

Είναι άνθρακας, είναι αέριο και, πάνω απ' όλα, είναι πετρέλαιο. Αυτή η δέσμη φωτός απελευθέρωσε τους ανθρώπους από τους μόχθους της Γης. Με το πετρέλαιο άρχισε η εποχή των ανθρώπων που απελευθερώθηκαν απο τα δεσμά του χρόνου. Με το πετρέλαιο πολλοί αποκτήσαμε πρωτόγνωρες ανέσεις: Μέσα σε 50 χρόνια, όσο διαρκεί μια ζωή, η Γη άλλαξε πιο ριζικά απο όσο τις προηγούμενες γενιές.

Όλο και γρηγορότερα τα τελευταία 60 χρόνια ο πληθυσμός της Γης σχεδόν τριπλασιάστηκε. Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μετοίκησαν στις πόλεις. Η Αμερική ήταν η πρώτη που δάμασε την πρωτοφανή επαναστατική ενέργεια του "μαύρου χρυσού". Ένα λίτρο πετρελαίου παράγει τόση ενέργεια όση 10 ζευγάρια χέρια σε 24 ώρες. Η ενέργεια του πετρελαίου εξαφάνισε το φάντασμα της ξηρασίας, που απειλούσε τους αγρότες.

Στους αγρούς τα μηχανήματα αντικατέστησαν τους ανθρώπους. Κανένα ρεύμα δεν αντιτίθεται στις επιταγές της γεωργίας, που απορροφά το 70% της παγκόμιας κατανάλωσης νερού.

Στη Φύση τα πάντα συνδέονται. Τα παρασιτοκτόνα, άλλο ένα δώρο της πετροχημικής επανάστασης, διέρρευσαν στον αέρα, το έδαφος, τα φυτά,τα ζώα, τα ποτάμια και τους ωκεανούς.

Εισχώρησαν στην καρδιά των κυττάρων, παρόμοιων κυττάρων με το μητρικό κύτταρο, που υπάρχει σε κάθε μορφή ζωής. Όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός των πόλεων, τόσο περισσότερα ζώα καταναλώνει. Όλο και γρηγορότερα, όπως η ζωή των ζωντανών αδερφών μας, που δεν θα δουν ποτέ λιβάδι, η παραγωγή των ζώων γρήγορα έγινε ρουτίνα. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται 100 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό πατάτας, 4.000 λίτρα για ένα κιλό ρύζι και 20.000 λίτρα για ένα κιλό βοδινού, για να μην αναφερθουμε στο πετρέλαιο, που καταβροχθίζει η παραγωγή και η μεταφορά.



Η γεωργία αντλεί ενέργεια από το πετρέλαιο. Μπορεί να θρέψει τους διπλάσιους από τους κατοίκους της Γης! Μας προσφέρει ανέσεις που ούτε ονειρευόμασταν, αλλά πλέον η ζωή μας εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Αυτή είναι η νέα μέθοδος μέτρησης του χρόνου: το ρολόι του κόσμου χτυπάει στον ρυθμό αυτών των ακούραστων μηχανών που αντλούν την ηλιακή ενέργεια. Ολόκληρος ο πλανήτης προσέχει αυτούς τους μετρονόμους των ελπίδων και των ψευδαισθήσεών μας. Γνωρίζουμε ότι το τέλους του φθηνού πετρελαίου ζυγώνει, αλλά αρνούμαστε να το πιστέψουμε.

Τα αυτοκίνητα έγιναν σύμβολο ευμάρειας και προόδου. Όσο αναπτύσσεται ο κόσμος, τόσο περισσότερο διψά για ενέργεια. Παντού μηχανές σκάβουν, τρυπούν και ξεκολλούν από την Γη τα πολύτιμα κομμάτια που φιλούσε από την γέννηση της: τα μεταλλεύματα. Με το προνόμοιο της εξουσίας, το 80% των μεταλλευμάτων καταναλώνεται από το 20% του πλυθησμού της Γης. Πριν το τέλος του αιώνα η εκτεταμένη εξόρυξη θα έχει εξαντλήσει σχεδόν όλα τα αποθέματα της Γης. Όλο και γρηγορότερα, ναυπηγεία παράγουν πετρελαιοφόρα, μεταφορικά και βυτιοφόρα, που πληρούν τις ανάγκες της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής. Δεν έχουμε κατανοήσει ότι εξαντλήσαμε ό,τι μας παρέχει η φύση.

Από το 1950 τα θηράματα αλιείας έχουν πενταπλασιαστεί, από 18 σε 100 εκ. τόνους το χρόνο και εκατοντάδες πλοία αδειάζουν τους ωκεανούς. Τα περισσότερα μεγάλα ψάρια έχουν εξαφανισθεί, εφόσον δεν έχουν χρόνο να αναπαραχθούν.

Καταστρέφουμε τον κύκλο της ζωής που μας δόθηκε. Με αυτούς τους ρυθμούς, όλα τα αποθέματα ψαριών απειλούνται με εξαφάνιση. Ολόκληρη η έμβια ύλη συνδέεται: νερό, αέρας, έδαφος, δέντρα. Η μαγεία του κόσμου είναι μπροστά στα μάτια μας.

Όλα γίνονται για τον άνθρακα. Σε μερικές δεκαετίες ο άνθρακας που έκανε την ατμόσφαιρα κλίβανο, τον οποίο η φύση φυλάκισε για χιλιάδες χρόνια, επιτρέποντας την ανάπτυξη της ζωής, θα ξαναχυθεί έξω. Η ατμόσφαιρα θερμαίνεται στις πολικές περιοχές. Η ισορροπία της φύσης έχει ήδη διασαλευτεί. Καταφέρουμε να εκθέσουμε την κλιματική ισορροπία που μας επέτρεψε να αναπτυχθούμε για 12.000 χρόνια. Τα είδη εξαφανίζονται 1.000 φορές γρηγορότερα από τον φυσικό ρυθμό. 
 Είναι αργά να είμαστε απαισιόδοξοι. Η Γη συνδέεται με τον Ήλιο, την πρωταρχική πηγή ενέργειας. Σε μια ώρα ο Ήλιος δίνει στην Γη την ίδια ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει η ανθρωπότητα σε ένα χρόνο. Όσο υπάρχει η Γη, η ηλιακή ενέργεια θα είναι ανεξάντλητη.

Πρέπει να σταματήσουμε να τρυπάμε την Γη και να κοιτάξουμε στον ουρανό.

Πρέπει μόνο να μάθουμε να καλλιεργούμε τον Ήλιο.

Ήρθε η ώρα να ενωθούμε. Αυτό που προέχει δεν είναι όσα χάθηκαν, αλλά όσα απέμειναν.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;



Πηγή: Ο χρήστης του Facebook Tuff Akis, που άντλησε στοιχεία από το ντοκιμαντέρ “Home”, του σκηνοθέτη Υann Arthur-Bertrand. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε ελληνική αφήγηση στο: https://youtu.be/stktebGuZgc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου