Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Πετρ-έλεος!


Κάποια δεδομένα για την εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο:
Το 2002 η γεώτρηση στους Νεγράδες (σε ακτίνα μόλις 4 χιλιομέτρων από το χωριό μας) διακόπηκε, αφού είχε φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων, εξαιτίας του κινδύνου μεγάλου ατυχήματος (έκρηξης εξαιρετικά εύφλεκτων υπόγειων αερίων).
Το 2014 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε (και η Βουλή υπερψήφισε) την παραχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης στην εταιρεία Energan Oil and Gas (εταιρεία με έδρα το Μαρούσι Αττικής, η οποία ιδρύθηκε το 2007 ως Aegean Energy).
Την άνοιξη του 2017 το 60% των δικαιωμάτων εξόρυξης στη Δυτική Ελλάδα παραχωρήθηκαν από την παραπάνω εταιρεία στην ισπανική Repsol.
Από το Φεβρουάριο του 2018 θα ξεκινήσουν οι έρευνες της εταιρείας σε περιοχές επτά Δήμων της Ηπείρου (Πωγωνίου, Ζαγορίου, Ζίτσας, Δωδώνης, Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου). Στο Δήμο μας προβλέπονται έρευνες στον κάμπο των Σουδενών.
Η διεθνής εμπειρία από τις εξορύξεις πετρελαίου καταδεικνύει τις δυσμενείς επιπτώσεις και τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από τις εξορύξεις: μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους με ραδιενεργές, τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, πρόκληση σεισμικής δραστηριότητας, κίνδυνος διαρροής και έκρηξης των εύφλεκτων αερίων, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, απώλεια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης έγινε αποδεκτή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμους), ενώ το αυστηρότατο κατά τα άλλα Δασαρχείο προσέφερε “γη και ύδωρ” στην Εταιρεία, ώστε αυτή να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση κρίνει αναγκαία για έρευνα στο έδαφος και το υπέδαφος μιας ζώνης 400 χιλιομέτρων σε εκτάσεις των προαναφερθέντων Δήμων.
Η κινητοποίηση πολιτών ενάντια στην εξόρυξη ανάγκασε κάποιους Δήμους να ξανασυζητήσουν την απόφαση που έλαβαν “ελαφρά τη καρδία” για την παραχώρηση εκτάσεών τους για έρευνες. Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η Εταιρεία χρειάζεται την εν λόγω άδεια, καθώς φημολογείται ότι στη Σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ακόμα και η επίταξη δημοτικών ή ιδιωτικών εκτάσεων. Ούτως ή άλλως, η Εταιρεία αποσκοπεί στην δημιουργία καλών σχέσεων με την τοπική κοινωνία, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα και καθυστερήσεις την επένδυσή της.
Όλα μοιάζουν “τακτοποιημένα” για την Επένδυση: οι αποφάσεις ειλημμένες, η τοπική κοινωνία αιφνιδιασμένη, οι νομικές διέξοδοι καλά φραγμένες. Η Ανάπτυξη θα έρθει ερήμην των πολιτών...
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών, με στόχο την (κατόπιν εορτής και αποφάσεως) ενημέρωση κατοίκων και φορέων για την επένδυση. Είναι μια εξέλιξη στην οποία εξαναγκάστηκε ο Δήμος μας, χάρη στην κινητοποίηση κάποιων συμπολιτών μας.
Πώς θα κινηθούν οι “θεσμοί”; Η Εταιρεία θα αναφερθεί στις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες, η Περιφέρεια στην “ανάπτυξη”, οι Δήμοι και οι Βουλευτές θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σκοινί που συνδέει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση και την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην επένδυση.
Κι εμείς;
Ας συν-σκεφτούμε πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, με νηφαλιότητα και έξυπνη τακτική: να μην επαληθεύσουμε το στερεότυπο περί γραφικών, αντιδραστικών και ανεπαρκώς πληροφορημένων ακτιβιστών.
Χρειάζεται εγρήγορση, αλλά χρειάζεται και χρόνος. Ούτε ραθυμία, αλλά ούτε και βιασύνη, που οδηγούν σε σπασμωδικές κινήσεις και απογοήτευση.
Και προπαντός χρειάζεται ενότητα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου